VERGOEDINGEN
Of re-integratietrajecten of (loopbaan)coachingtrajecten zoals wij die verzorgen vergoed worden hangt af van de actuele situatie waarin jij je als aanvrager bevindt. In onderstaande zetten wij voor het gemak allerlei mogelijkheden op een rij en staan wij uiteraard klaar voor het geval er nog vragen zijn.
Vergoeding kosten re-integratietraject
In de ‘Wet verbetering Poortwachter’ is geregeld dat werkgever en werknemer samen verantwoordelijk zijn voor de re-integratie. De werkgever draagt echter de kosten van de re-integratie. Hij kan daarbij rekening houden met de vergoedingen die de werknemer via zijn zorgverzekering of andere verzekeringen voor de (medische) behandeling krijgt. De werkgever mag niet van de werknemer verlangen dat deze aanvullende ziektekostenverzekeringen sluit voor behandelingen die niet zijn opgenomen in de basisverzekering (bron: UWV). Werkgever kan zich verzekeren voor uitval van de medewerker en re-integratietrajecten die zorgen voor terugkeer in je huidige eigen functie (1e spoor) zoals wij die aanbieden daarmee mee te bekostigen.
Als zelfstandig ondernemer/ZZP’er kun je via jouw Arbeidsongeschiktheidsverzekering een aanvraag indienen om begeleid te worden in je re-integratie. Wij begeleiden mensen die uitgevallen zijn met psychische klachten in de arbeidssituatie.
Vergoeding kosten Persoonlijke coaching / Loopbaancoaching
In de situatie dat je in loondienst bent.
Bedrijven en organisaties zien steeds vaker het belang van vitale medewerkers in. Daarmee is de kans groot dat er in jouw CAO is vastgesteld dat er een jaarlijks budget wordt gereserveerd voor scholing/opleiding, ‘well-being’ en/of persoonlijke ontwikkeling. Na overleg met je werkgever kun je dit vaak vrij besteden aan coaching of loopbaanbegeleiding.
Je kunt navraag doen bij je leidinggevende of de human resource afdeling (HR) om erachter te komen in hoeverre dit mogelijk is bij jouw werkgever. Coaching is relatief goedkoop en meer specifiek en daarmee vaak effectiever dan bijvoorbeeld (algemene) trainingen. En coaching op preventie van uitval op het werk (duurzame inzetbaarheid) is als eerste voor de medewerker zelf heel prettig, maar bespaart de werkgever vaak ook hogere kosten.
Ook kun je een vrijblijvende kennismaking bij ons inplannen om samen een concreet ontwikkelplan te maken inclusief offerte.
Werkgevers/afdeling HR/Personeelszaken kunnen gebruik maken van verschillende subsidies.
Bijvoorbeeld voor medewerkers in het Midden- en Kleinbedrijf. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt vanaf 2020 48 miljoen beschikbaar voor initiatieven gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen in het midden- en kleinbedrijf. (Bron: https://www.uitvoeringvanbeleidszw.nl/subsidies-en-regelingen/slim).
Daarnaast komt er 1,2 miljoen euro beschikbaar voor hetzelfde doel in grootbedrijven uit de landbouw-, horeca- en recreatiesector. Een werkgever kan deze subsidie onder andere inzetten voor loopbaan- en ontwikkeladviezen.
In de situatie dat je zelfstandig ondernemer/ZZP’er bent.
Coachingskosten zijn als bedrijfskosten fiscaal aftrekbaar voor de zelfstandig ondernemer (met of zonder personeel). Het is namelijk niet alleen een investering in je persoonlijke ontwikkeling maar ook gericht op versterking van je professionaliteit. Voor de aftrek geldt een drempel van 500 euro en een maximum van 15.000 euro.
Naast curatieve trajecten worden ook steeds meer preventieve trajecten door Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergoed.
Belastingaftrek voor Particulieren.
De kosten voor een (loopbaan)coachingstraject kun je als particulier inclusief de btw aftrekken van de belasting onder de noemer scholingskosten. In onze begeleidingstrajecten voldoen wij aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt voor aftrek.
Voor de aftrek geldt een minimum van 250 euro en een maximum van 15.000 euro. Voor meer informatie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/mag-ik- mijn-studiekosten-aftrekken.