De taal van je lichaam bestaat uit jouw houding, expressie en beweging. Psychomotorische therapie helpt je bij de taal van jouw lichaam te

begrijpen

Ben je niet zo’n prater en meer een doener? Zit je vooral in je hoofd en kom je niet meer bij je gevoel? Dan is psychomotorische therapie mogelijk iets voor jou.

In psychomotorische therapie (afgekort PMT) gaat het vooral om te leren door ervaringen op te doen. Je wordt uitgenodigd om stil te staan bij jouw lichaam. Hoe jouw lichaam bijvoorbeeld reageert met signalen bij een oefening of bewegingsopdracht over grenzen stellen.

PMT is bedoeld als een behandelmethode voor mensen met psychische klachten. Klachten zoals somberheid, angst, prikkelbaarheid, onzekerheid tegenover anderen, spanningen of burn-out en post traumatische stressstoornis hebben duidelijk ook een lichamelijke kant. Daarom richt een psychomotorisch therapeut zich met name op wat jouw lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, jouw manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving. 

Wat willen we bereiken met jou?

Het doel van PMT is het verminderen of wegnemen van jouw klachten door er op een lichamelijk actieve manier aan te werken. Je leert probleemsituaties anders te benaderen en beperkingen te accepteren. Je wordt je meer bewust van je eigen gedachten en gevoelens, je sterke kanten en waar je moeite mee hebt. 

Daarnaast kun je in de PMT oefenen met nieuw gedrag wat meer bij jou past.

Als jou iets dwars zit, is het soms moeilijk hier de juiste woorden voor te vinden. Door je bewust te worden van je lichaamsreactie en de betekenis hiervan te achterhalen krijg je meer grip op jouw gevoelsleven. Vaak geeft dit al meer overzicht en rust of leidt het tot nieuwe inzichten die je niet met je hoofd had kunnen bedenken.

Goed om te weten is ook dat een psychomotorisch therapeut zelf geen of weinig fysieke contact met de cliënt maakt (zoals bijvoorbeeld wel bij fysiotherapie of haptonomie gebeurt).

Iedere grens die jij durft te blijven stellen, brengt je dichterbij jezelf’. Er is moed voor nodig om te blijven doen wat je diep van binnen voelt.

Hoe gaan we dat doen?

In de behandeling wordt de focus gelegd op jouw fysieke reactie. Dat doe je door je aandacht daarop te richten, door te voelen welke behoefte bij jouw fysieke impuls hoort, of er een ingehouden neiging is om je te bewegen (zoals een gebalde vuist een beginnende beweging kan zijn). Door visualisatietechnieken kun je jezelf beter gaan begrijpen. De voor jou belangrijke mensen kunnen symbolisch in de ruimte neergezet worden, waarbij je kunt onderzoeken wat je daarmee wilt. Basale problemen kunnen zo uitgewerkt worden zodat u vrij wordt om daar anders mee om te gaan.

Er zijn verschillende vormen van lichaamsgerichte therapie. Ik werk vooral met interventies afkomstig uit de Pesso-psychotherapie en de Sensorimotor therapie (SP). 

Andere hulpvragen die ik in mijn praktijk tegen kom zijn bijvoorbeeld: grenzen leren voelen en daarna duidelijk aangeven, weer energie en/of lichaamskracht leren voelen en beheerst inzetten, emoties bewustworden en die adequaat in het contact met de ander leren uiten en naast het rationeel vanuit het hoofd een probleem benaderen ook weer leren voelen en gewaarworden vanuit het lijf.

Laat bewustwording van jouw lichaam en bewegingspatronen je gids zijn op de weg naar herstel en welzijn